Főoldal Friss BECK to wood: itt a világ első belőhető faszege

BECK to wood: itt a világ első belőhető faszege

szerző robinwood

Az idei Bau München jópár meglepetést tartogatott a látogatóknak. Amellett, hogy végre „hús-vér” kiállításra mehettünk, találkozhattunk igazán frappáns műszaki tartalommal is.

Ezek egyike a BECK márkanév alatt futó szegező program volt.

Lehet, hogy csak az én tudatlanságom, de nem igazán ismertem a márkát. Pedig nem most kezdték a szakmát.
Az 1904-ben, a Cseh köztársaságban alapított cég a nyomdaiparból érkezett és a kötészethez szükséges kapcsozás fejlesztése révén indult az ipar…

Mára olyan nagy márkák tartoznak a cégcsoportba, mint a FASCO Amerika, illetve a SCRAIL újraindítása is az ő nevükhöz köthető. Nemzetközi cég tehát, akik Európában és a tengeren túl is jelen vannak.

Az igazi nagy truváj, amin megakadt a szemünk a LIGNOLOC® néven futó faszeg programjuk volt

Gondolhatnánk, hogy a faszeg, mint olyan, egy létező, bár kissé archaizáló szereplője az asztalosságnak és a faépítészetnek.
Pedig nem!

Lignoloc
A BECK fejlesztői újragondolták ezt a témát és sikerült nekik, egy a mai kor kihívásainak teljesen megfelelő terméket fejleszteni. Sőt, műszaki és marketing szempontból is találtak olyan hívószavakat, amitől a faszeg igencsak cool lett!

A LIGNOLOC® megújuló nyersanyagból készült szeg-rendszer, amely tökéletesen ötvözi a teljesítményt és a fenntarthatóságot. Kiváló megoldás lehet minden faépítő cég számára, akik fémmentesen, de rendkívül hatékonyan szeretnének dolgozni.

A LIGNOLOC® a világ első lőhető faszege,

ami ipari gyártási körülmények között is kiválóan alkalmazható. Ez azt jelenti, hogy a szegező fejek CNC vagy robot technológiához illeszthetők, valamint szegező pisztolyok is képesek befogadni és belőni a bükkfából készült kötőelemeket. Persze megy a dolog kalapáccsal is de ott nem árt előfúrni…

LignolocA szegek mechanikai tulajdonságaiknak köszönhetően előfúrás nélkül, a speciálisan kifejlesztett FASCO® pneumatikus szegezővel (LIGNOLOC EDITION) fába és fa alapú anyagokba lőhetők.

A LIGNOLOC® a legfenntarthatóbb professzionális rögzítőrendszer a piacon, több mint 70%-kal alacsonyabb CO₂-kibocsátással, mint a hagyományos rendszerek. 

A faszegek bükkfából készülnek, a faanyag fenntartható FSC erdőgazdálkodásból származik. (Na ezt két mondatot pl. egy marketinges nagyon fogja szeretni)

Használata során pneumatikusan belőhető, előfúrás, ragasztás munkafázisa nem szükséges,  a faszeg rendkívül alacsony hővezetőképessége megakadályozza a hőhidak kialakulását.

  • újra megmunkálás, bontás esetén nincs szerszám károsodás
  • nem rozsdásodig, nincs gombakárosítás
  • nem lépnek reakcióba a fával így hosszútávon is megmarad az esztétikus megjelenés
  • a faszeggel épített szerkezetek tűz esetén tömörfa szerkezetként reagálnak
  • szabadalmazott belövő rendszer támogatja a technológiát

A LIGNOLOC® fából készült szögek lenyűgöző tartóerővel bírnak. Köszönhetően a “lignin weldingnek”.
A LIGNOLOC® szegcsúcs kialakítása és a szög beütésekor a palást súrlódásból származó nagy mennyiségű hő miatt a faszeg ligninje és a befogadó faanyag között, anyag-anyag kötés jön létre.

LignolocA faszegek másképp viselkednek, mint a fémből készült szegek. Az anyagok mechanikai különbségei mellett a faszegek lényegesen durvább felülettel rendelkeznek. Ez a természetes felületi érdesség szükséges a ligninhegesztési folyamat megvalósulásához. A FASCO® szerszámcsaládunkból a LIGNOLOC® pneumatikus szegező gépek biztosítják a szükséges teljesítményt ehhez a folyamathoz, mert minél nagyobb a belövési sebesség, annál jobb a szeg és a befogadó faanyag között kialakult kötés.

Népszerű