Főoldal Friss Kaesz Gyula emlékkiállítás a FUGA-ban

Kaesz Gyula emlékkiállítás a FUGA-ban

szerző robinwood

Kaesz Gyula építész, belsőépítész, grafikus, a 20. századi magyar építészet és iparművészet meghatározó alakja. Idén – születésének 120, halálának 50. évfordulóján – kiállítás emlékezik meg az alkotóról, amely a Magyar Építészeti Múzeumb válogatott anyagát mutatja be.

A kiállítás június 8-án, este 6 órakor nyitja meg kapuit a közönség előtt a FUGA-ban és június 25-ig tart.

A tárlat rámutat Kaesz Gyula sokoldalúságára, hiszen az Iparművészeti Főiskola tanáraként, építészként, belsőépítészként, bútortervezőként és grafikusként is tevékenykedett, és mindenben kiemelkedőt alkotott.

Kaesz Gyula az Iparművészeti iskola bútortervező szakos hallgatóinak kiállításán

Kaesz Gyula az Iparművészeti iskola bútortervező szakos hallgatóinak kiállításán. Fotó: Magyar Építészeti Múzeum

Munkásságának két oldala van: egyrészt innovatív tervező, másrészt nagyhatású tanár volt, aki a funkcionalitásra és esztétikumra egyaránt törekedve nemzedékek munkásságát befolyásolta máig hatóan. Egy általa tervezett családi házban, villában, illetve lakásbelsőben a ma embere is szívesen lakna.

Bútorai a típusbútorok első magyarországi darabjai, amelyek jól használhatók, kényelmesek, magas minőségűek, ugyanakkor kellemes látványt nyújtanak. Kiállítási plakátjai, díszletei, könyvek és folyóiratok borítóinak tervei és kirakat-, illetve portáltervei ma is lenyűgözik a nézőt. Az új dolgokkal merészen kísérletező kedve leginkább grafikai munkáit és pavilonterveit vizsgálva érhető tetten.

Kaesz Gyula fiatalkori munkáit olyan tervek reprezentálják, mint például diplomamunkája, vagy a húszas években tervezett kastélyátépítések, például a szeghalmi kastély átalakításának tervei. A harmincas-negyvenes évek munkásságát hivatottak bemutatni többek között portáltervek, Lengyel Béla családi házának vagy a Nemzeti Takarékpénztárnak a tervei és az átadást követő állapotot tükröző fényképek. Grafikai munkásságát képviselik a Tér és Forma című jeles építészeti folyóirat borítói vagy az 1930-as Lakberendezési és háztartási vásárhoz készült plakátja.

kaesz-gyula-lakberendezes-plakat

A kiállítás végigkíséri a látogatót azon az úton, amelyen Kaesz Gyula eljutott a szecesszió és Kozma Lajos barokkos stílusát tükröző formavilágtól a modern tervezésig.

Kurátorok: Fehérvári Zoltán, Winkler Barnabás
Kurátorasszisztens: Malustyik MariannMegnyitja: prof. emeritus Fekete György (belsőépítész, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke)Kamarai tagok 0,5 kreditpontot igényelhetnek (500 Ft).
MÉK 2017/5

Népszerű