Főoldal Friss Kis sziget kis ház

Kis sziget kis ház

szerző robinwood

A Finnország és Svédország közötti közel 40 000 kis szigetből mintegy öt év keresgélés után választotta ki a nekik tökéletes helyet Aleksi Hautamaki designer és Milta Selkimüki grafikus.

Az 5 hektáros szigeten fákon és sziklákon kívül csak a csend van.

Vendégházat terveztek és építettek, embert próbáló körülmények között. A szigetre minden építőanyagot, eszközt gépet a hajón szállítottak ki. Természetesen az áramot generátorról, minden mást izomból kellett megoldani.

A ház maga egy rendkívül szép, tiszta vonalvezetésű nyeregtetős épület. A könnyűszerkezetes fal kialakítása annyiban volt egyszerű, hogy nagy nyári melegekre itt nem igazán kell készülni. A világítás és egyéb áramellátás napelemről működik, a fűtést egyrészről a nappaliban elhelyezett kandalló, másrészt a szauna kályhára kötött padlófűtés szolgáltatja.

A ház kialakítása során maximális transzparenciára törekedtek: nagyméretű üvegfelületek és ablakok mellett a ház vizesblokkjai és a lakótér közötti áttörés is erősíti ezt az érzést.

A két épületből álló együttes másik eleme a műhelynek ad helyet.

A pontalapokra elhelyezett épület valójában a sziklákra épül. Az „alap” inkább csak a szintezést szolgálja. A nagy lapos sziklákon már a közlekedés sem volt egyszerű, nemhogy az építés.

Az utak kialakítása mellett az épületeket körül ölelő deck és lépcsők kialakítása finoman követi a terep felszínt és adottságokat.

A projektet az alábbi blogon dokumentálták.

Népszerű