Főoldal Friss Elég egy szikra és bumm

Elég egy szikra és bumm

szerző robinwood

Kivéve, ha felkészülünk az esetleges porrobbanás elkerülésére. A feladat egyszerűnek tűnik, csupán észre kell venni az elszívó rendszerben száguldó szikrát vagy szikracsoportot és időben hatástalanítani.

Mindenesetre mindenkinek azt ajánljuk, ne kezdjen el otthon védelmi rendszert fabrikálni.
Mint a legtöbb speciális szakterület, a porrobbanás megelőzése is rendelkezik szakértőkkel, akik komoly rendszereket és innovatív megoldásokat fejlesztenek a probléma megoldására.

Magyarországon a terület specialistája az Infrastop 2000 Kft.

A nagy sebességű forgácsolószerszámok integrált elszívórendszerébe bekerülő szikra komoly gondokat okozhat. Ha nincs beépített védelmi rendszerünk (szikraoltó), akkor csak a vak szerencsében bízhatunk, hogy elhal a szikra vagy a szikracsoport mielőtt a levegővel keveredve a silóba ér és berobban.

Az alábbi videón látható, hogy az infraérzékelő nemcsak a lángot/szikrát érzékeli, hanem a veszélyesen magas hőmérsékletű szilánkot is (jelen esetben ezt egy felforrósított golyóval szemléltetik).

Na de nem az a célunk, hogy ijesztgessünk bárkit is, aztán az asztalosok még a csillagszórót se merjék meggyújtani karácsonykor, hanem hogy bemutassuk az egyik legmegbízhatóbb rendszert, és annak működési elvét.

INFRA-STOP 2000 szikraérzékelő és oltó – tűzszakaszoló rendszer faipari elszívókhoz

A rendszert 1986-ban kezdték fejleszteni, mára egy rendkívül kiforrott megoldássá vált. Több mint 40 magyarországi üzemben építették be, ahol számos esetben akadályozta meg tűz vagy porrobbanás kialakulását, elkerülve ezzel a súlyos anyagi károkat.

A faipari elszívó berendezések egyik fő veszélyforrása, hogy a szállított anyag gyúlékony, a levegővel keveredve pedig porrobbanást képes előidézni. A szűrőházak és tárolók védelmét ezért a leghatékonyabban úgy érhetjük el, hogy az elszívó csővezetékben érzékeljük a gyújtóforrást, majd oltóanyaggal hatástalanítjuk.

A rendszer alapja a csővezetékre telepített primer infra érzékelő

Ez a rendszer “szeme”: szikra esetén azonnal indítja az oltóegységet. Amennyiben rövid időn belül több szikra nem érkezik, az esemény nem vált ki vészjelzést. Az események naplózásra kerülnek.

Szikraoltó infra érzékelő

Szikraoltó infra érzékelő

Az érzékelő háza tartalmaz egy teszt adót is, aminek segítségével ellenőrizhető a rendszer működőképessége. Ha az elszívórendszer hosszúsága lehetővé teszi,

beépíthető szekunder érzékelő és tűzcsappantyú is.

Az oltófej alumínium ötvözetből készül, rozsdamentes rugóval. A résnagyság állítható. A résbeállító elemek a vízáramon kívül helyezkednek el.

Központi vezérlőegység

Központi vezérlőegység

A központi egységben PLC dolgozza fel az infráktól és a perifériáktól beérkező jeleket. Tápellátása akkumulátoros puffer biztosítással történik, így hálózatkimaradás esetén is üzemkész. Tehát a védelmi rendszerünk

akkor is működik, ha épp nincs áram a műhelyben.

A víztápegység fagymentesített kivitelben készül, ez a téli időszakban történő biztonságos működéshez elengedhetetlen.

Víztápegység fagymentesített kivitelben

Víztápegység fagymentesített kivitelben

A víztápegység hálózattól függetlenül 7-9 bar víznyomást biztosít az oltófejeknek. A szivattyú GRUNDFOS, a típust rendszer nagyságától függően választják ki és építik be. Egyéb elemei: nyomáskapcsolók, áramláskapcsoló, manométerek. Meghibásodás esetén egy mágnesszelep zárja el a kimenő vízcsövet.

A rendszer tehát tényleg egyszerű, illetve elmondani az: a szikrát meglátni, elkapni, eloltani.

Népszerű