Főoldal Friss A faipari vállalkozók az illegális fakitermelést tartják a legnagyobb problémának

A faipari vállalkozók az illegális fakitermelést tartják a legnagyobb problémának

szerző robinwood

Az illegális fakitermelés jelenti a legnagyobb problémát a faanyag kereskedelmi lánc szereplőinek – derült ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) február végén elvégzett kérdőíves felméréséből.

Illegális fakitermelés

A tájékoztatás szerint a felmérés a hatóság ellenőrzéseinek tervezését segíti. Emellett a Nébih a tudatos vásárlói magatartás elterjedését segítő széles körű tájékoztató programot is indít. Az illegális fakitermelők elleni sikeres fellépés érdekében ugyanis a faanyag kereskedelmi lánc szereplői és a Nébih között szoros együttműködésre van szükség.
Ennek első állomásaként a Nébih február végén kérdőíves felmérést végzett az erdőgazdálkodók és a faipari szereplők körében. A kérdőívek kitöltése névtelenül és önkéntes alapon történt. A válaszok 54 százaléka magánerdő-gazdálkodóktól érkezett, a kitöltők 30 százaléka állami erdőgazdálkodó, 16 százaléka pedig faipari vállalkozások.

A felmérés többek között arra kereste a választ, hogy a faanyag kereskedelmi lánc szereplői mennyire ismerik a hazai szabályozás részleteit, nyilvántartási, adatszolgáltatási kötelezettségeiket, valamint milyen problémákat tapasztalnak munkájuk során.

A válaszokból kiderült, hogy

a magán- és az állami erdőterületen gazdálkodók 90 százalékának jelentős piaci versenyhátrányt jelent a falopás és az illegálisan forgalmazott fa.

A jelenség a faipari vállalkozások 70 százalékának is gondot okoz. A kitöltők döntő többsége szerint

az illegálisan kitermelt faanyag leginkább tűzifaként kerül forgalomba.

Az illegális fakitermelés világszintű probléma és bár Európában jóval kisebb mértékű, mint a világ más tájain, így is komolyan veszélyezteti az erdők egészségi állapotát, a biológiai sokféleséget. Emellett jelentős gazdasági hátrányt okoz a jogkövető kereskedelmi szereplők és a vásárlók számára

A felmérés eredményei alapján a Nébih jövőbeni ellenőrzéseinél a tűzifa-kereskedelem lesz a középpontban. Az akciókat más hatóságokkal, főként az állami adóhatósággal együttműködve végzik majd a szakemberek.

Forrás: MTI

Népszerű