Főoldal Bútor Csomópontok 3D nyomtatással

Csomópontok 3D nyomtatással

szerző robinwood

Korábban, amikor a 3D nyomtatás még gyerekcipőben járt, sok beszélgetést hallottunk arról, hogy milyen jó is lenne, ha saját magunknak letölthetnénk az internetről a bútorterveket, majd a 3D technológia segítségével kinyomtatva az alkatrészeket, össze is szerelhetnénk magunknak az új szekrényt a karácsonyra kapott tévéhez.

3d-csomopontok
Annak ellenére, hogy a technológia manapság már adott, ez az elképzelés mégsem hódított akkora teret, mint azt sokan várták. Ezt annak tudhatjuk be, hogy a 3D nyomtatók még nem igazán tartoznak az alapvető háztartási készülékek közé. Különben is, eléggé időigényes és költséges lenne a dolog, ugyanis az összes alkatrész kinyomtatásához nagyon türelmesnek kellene lennie az önjelölt asztalosoknak.

3d-csomopontok
A 2014-es milánói bútorszalonon a holland Minale-Maeda Studio standján azonban érdekes ötlettel találkoztunk. Ők annyiban egyszerűsítették le a nyomtatott bútorgyártás témakörét, hogy kizárólag a csomópontokat nyomtatják, a többi alkatrészt hagyományos módon fából készítik el.

3d-csomopontok

A „keystone” fantázianéven futó 3D nyomtatott csomópontokból több változatot is készítettek. Segítségükkel könnyedén összeállíthatunk magunknak egy dohányzóasztalt, étkezőasztalt vagy egyéb bonyolultabb bútordarabokat is.
Felmerül a kérdés, hogy ezzel a technológiával olcsóbban lehet előállítani bútorokat, mint a hagyományos módszerekkel? Hát elmondom, nem.

3d-csomopontok

Az sem valószínű, hogy ezek a nyomtatott segédeszközök valaha fel fogják váltani a tipliket, csavarokat vagy hasonló kötőelemeket. Az alapötletviszont jó, nagyszerűen rámutat a 3D nyomtatásban rejlő lehetőségekre.

Népszerű