Főoldal Bútor Rangos elismerést kapott a magyar design termék az iF DESIGN AWARD 2021 versenyen

Rangos elismerést kapott a magyar design termék az iF DESIGN AWARD 2021 versenyen

szerző robinwood

A Plydesign designmárka FRIGATE székcsaládja nyerte el a rangos nemzetközi díjat, az IF DESIGN AWARD-ot Termék kategóriában. Az iF DESIGN AWARD 67 éves fennállása óta nem volt még arra példa, hogy magyar bútor díjat kapjon, ezért ez a szakmai elismerés nemcsak a designmárka, hanem a hazai bútoripar életében is egy példaértékű teljesítmény.

Ez díj megmutatta, hogy megéri egy kivételes terv mellett hosszútávon kitartani, vállalva minden kockázatot – a Plydesign saját és a formatervezés határait feszegetve jelentős időt, energiát és technológiai befektetést nem kímélve hozott létre egy nemzetközi színvonalat képviselő, megbízható, és kézzel fogható designterméket.

A FRIGATE székcsalád olyan egyéb termékek mellett került díjazásra, mint az iPhone 12 Pro okostelefon és a 2021 Ford Bronco városi terepjáró. 2021-ben 54 országból közel 10 000 pályaművet regisztráltak, melyekből a világ minden tájáról érkező, 98 szakértőből álló szakmai zsűri választotta ki a nyerteseket.

A bútortervezés összetett folyamat, számos problémára kell megfelelő megoldást adnia egy adott tárgynak. A tervezés kihívása abban áll, hogy mennyire komplexen tud az adott tárgy reagálni azokra az égető kérdésekre, amelyek alapvetően határozzák meg kortárs világunkat. A tervezés során döntések sorozata vezet egy tárgy megvalósításáig, folyamatosan egyensúlyozva az egymással összefonódó, egyben ellentétes elvárások rendszerében. Kerékgyártó András felelősségteljes tervezői attitűdje és a Licit Kft. gyártócsapatának szakértelme olyan kreatív szinergiát teremtett, mely előfeltétele volt a FRIGATE székcsalád megszületésének.

Digitalizált és tudásalapú társadalmunkban fontosabb, mint valaha, hogy ne csak a szoftverre (önképzés, tanulás) fókuszáljunk, hanem magára a hardverre, tehát a testi jóllétünkre is. Az ébren töltött időnk nagy részét ülve töltjük, ami számottevő károkat okoz egészségünkben – a FRIGATE székcsalád küldetése az, hogy a minőségi design minél szélesebb közönség számára elérhetővé váljon. A FRIGATE újdonsága abban áll, hogy megmutatja, hogyan lehet a gyártásban alkalmazott technológiai innováció révén felelősségteljes, gazdaságos, ergonomikus, és esztétikus produktumot előállítani, a minőségben tett kompromisszumok nélkül. A székcsalád a német Danzer vállalat által kifejlesztett 3D-furnér új felhasználási módját valósítja meg úgy, hogy a technológia adta magas komfortfokozatot mérsékeltebb áron tudja nyújtani.

A TERMÉK

A tervezés során a Plydesign határozott célja volt, hogy hozzájáruljon a minőségi ülőbútorok demokratizálásához az emberek jóléte érdekében. A régi és az új technológiák ötvözete lehetővé teszi, hogy a FRIGATE székcsalád kedvezőbb értékesítési feltételek mellett ugyanazt azoptimális ülési kényelmet kínálja, mint más, teljes egészében 3D-furnérral készült székek.

A székpalást két részből áll: a háttámla 3D-furnér eljárással készült, míg az ülésrész hagyományos rétegeltlemez eljárással valósul meg. A háttámla, mely minden irányban ívelt, ideális támaszt nyújt a deréknak, annak felső részével és az ülőfelülettel együtt, ahol az élek a testtel ellentétes irányban kihajlanak, hogy ne vágják a hátat és a combot.

Plydesign Frigate
Forrás: Plydesign
Plydesign Frigate
Forrás: Plydesign
Plydesign Frigate
Forrás: Plydesign
Plydesign Frigate
Forrás: Plydesign
Plydesign Frigate
Forrás: Plydesign
Plydesign Frigate
Forrás: Plydesign

A kreatív gyártás mellett fontos, hogy nemzetközileg elismert, felelősségteljes és környezetbarát beszállítók szolgáltassák az alapanyagokat. Kizárólag FSC minősített fából, illetve ÖKO-TEX® ésEU Ecolabel tanúsítvánnyal rendelkező bútorszövetekből épül fel minden egyes FRIGATE szék. A gazdaságos szállítás érdekében a székek szétszerelhetők, valamint az okos designnak köszönhetően egyszerűen összeállíthatók.

Büszke vagyok csapatunkra, csak legmerészebb álmainkban gondoltuk, hogy egyszer olyan rangos nemzetközi díjat nyer el termékünk, mint az iF DESIGN AWARD. Mi a kezdetektől azért a fő célkitűzéséért küzdöttünk, hogy egy fiatal, hazai tervező által megálmodott designból ne csak prototípus készüljön, hanem egy olyan gyártásérett, szerethető és praktikus termékcsalád, melyet saját márkanevünk alatt értékesítünkvilágszerte. Nem szeretnénk változtatni a bevált módszeren a jövőben sem, ezért indítjuk el a PLY DESIGN HOUSE-t melynek keretén belül formatervezési pályázatot hirdetünk, hogy felkaroljuk a kreatív tehetségeket, és velük folytassuk a munkát. Erről hamarosan online felületeinken fogunk hírt adni.

nyilatkozta Babits Tamás, a Plydesign alapítója és ügyvezetője
Díjazott termék: FRIGATE székcsalád
Cég: ​​Plydesign Kft.
Tervező: ​Kerékgyártó András DLA
Gyártó: ​Licit Kft.

Forrás: Építészfórum