Főoldal Bútor Chip[s] Board: Az újrahasznosított krumplihéj esete az asztalossal

Chip[s] Board: Az újrahasznosított krumplihéj esete az asztalossal

szerző robinwood

A termékfejlesztés során, pláne ha alapanyagról van szó, egyre jobban fókuszba kerül az a kérdés, hogy mi lesz vele, ha kidobásra kerül. A fejlesztés nem ott ér véget, hogy kész a termék, hanem a termékből keletkezett hulladékhasznosítás tervezésével zárul a folyamat.
Annyi szemetet és nem lebomló hulladékot termelünk, hogy lassan mozdulni sem lehet majd tőle.

Az Egyesült Királyság bútorgyártásában éves szinten 140 000 tonna MDF hulladék keletkezik.

Ezt a mennyiséget nem lehet újrahasznosítani.

Két angol fejlesztő, Rowan Minkley és Robert Nicoll

burgonyahulladék felhasználásával új kompozit lapot fejlesztett,

ezzel olyan alternatívát kínál, ami sok esetben kiválthatja majd az MDF lapokat vagy a forgácslapot.

Chip(s) Board

A Chip[s] Board® névre keresztelt termék gyártása során burgonyahéjból, illetve burgonyahulladékból hőkezeléssel nyerik a kötőanyagot, rostanyagként pedig különböző mezőgazdaságban fellelhető szálas anyagokat és természetesen fát, illetve fa hulladékot használnak.

Chip(s) Board

Olyan kompozit lapot sikerült létrehozniuk, ami nem tartalmaz formaldehidet, és az életciklusa végén gyakorlatilag a kiindulási pontra kerül vissza, 100%-ban lebomlik.

A koncepció komplexitását jól mutatja, hogy mindvégig olyan megoldást kerestek, amiben a faipari hulladékokra és az élelmiszeripari hulladékok hasznosítására egyszerre kapnak választ.

Chip(s) Board

Az elfogyasztott élelmiszerek 1/3-a hulladékba kerül, nyilván a krumpli csak egy a sok ezer alapanyag közül, de meghatározó. A hőkezelt burgonyahulladék, majd az ehhez adott szálas anyagok hőprésbe kerülnek és kompozit lap formájában hasznosulnak.

“Dolguk végeztével” mehetnek a komposztra, trágyaként végzik.

Népszerű