Főoldal Bútor A magyar fejlesztésű Material Button segítségével láthatatlanná tehetjük kapcsolóinkat

A magyar fejlesztésű Material Button segítségével láthatatlanná tehetjük kapcsolóinkat

szerző robinwood

Egy átlagos enteriőr ma már számtalan olyan elemből épül fel, ahol rejtett világítással vagy elektromos mozgatással, illetve valamilyen intelligens megoldással találkozhatunk.

Nem kell ahhoz “intelligens” háznak lenni, hogy a konyhánkban, nappalinkban, fürdőben vagy akár hálószobában rejtett LED-es világítás szolgáljon hangulat- vagy funkcionális fényként. Az sem különösebben meglepő ma már, hogy a beépített árnyékolástechnika vagy akusztikus egységek, illetve a konyhai gépeink finoman belesimulnak a bútorok közé, a Home Office bútorokról már nem is beszélve. Mindennapjaink része lett a netes alapú kommunikáció, így ezek az eszközök otthonunk szinte minden részében felbukkannak.

Egy magyar fejlesztésnek köszönhetően a jövőben gyakorlatilag bárhova el tudjuk helyezni az elektronikus eszközeinket vagy a világítást működtető kapcsolókat, mindezt úgy, hogy az láthatatlan marad.

Az érintőképernyők és egyéb érintésre érzékeny felületek kialakítása terén sokéves kísérletezés és tapasztalatszerzés után sikerült olyan új megoldást, pontosabban egy egész termékcsaládot kidolgozni, melynek eredményeként a legkülönfélébb anyagokba tudnak a jövőben megbízható érintésérzékeny human interface technológiát kínálni.

A Material Button néven szabadalmaztatott magyar fejlesztésnek köszönhetően, a különböző fém és fém ötvözeteket leszámítva, bármely anyag mögé lehetségessé vált a rejtett érintőkapcsolók beépítése.

A működési elv lényege, hogy ötvözték a kapacitív és a rádiófrekvenciás technológiát. Ennek köszönhetően olyan elektromosan töltött teret hoznak létre az antenna körül, amit az emberi test közelsége megváltoztat, ez aktiválja a bináris jelet. Tehát bármilyen felületből lehet érintőgombos kapcsoló, akár 3 cm vastagságú anyag mögé beépítve.
A terméket először bútorokba szerelve próbálták ki, amik először 12V-os LED lámpákat kapcsoltak. Az eszköz egyszerűen behelyezhető körvágóval fúrt lyukba, ennek az ellenoldali felülete működik, mint rejtett kapcsoló. A LED szalagok beüzemelésénél a 230V-os áramforrás és az MB között egy transzformátort iktattak be, majd magát a kapcsolót kötötték össze a LED szalaggal. Ezt követően pedig már működik is a termék.

A termékek a maximális biztonság mellett IP68-as besorolásúak. Öntött kiszerelésben egy kompakt kapcsolót kapnak az ügyfelek, amit aztán a szerelési utmutatónak megfelelően tudnak beépíteni.

A Material Button valóban láthatatlan

Fa, faalapú laptermékek, kompozit lapok, kerámia, gipszkarton esetében is egyszerűen, különösebb speciális gép vagy szerszám nélkül történhet a beépítés. Az érintőkapcsoló, mint olyan ezidáig is létezett, csupán azzal a különbséggel, hogy a gyártó által kínált hordozó felületen működött. Ennek felszerelése sokszor belerondított a nagy gonddal kialakított térbe.
Material Button - kapcsoló - Csiha Kft.
Az érintőkapcsoló beépítése minden esetben a fonák oldalról történik, a fejlesztő által megadott paraméterek alapján, óriási szabadságot adva ezzel a belsőépítészeknek, bútortervezőknek, asztalosoknak.

A cég fejlesztései egy másik speciális területen, a lépcsővilágítás terén is megjelentek

Csiha Kft - lépcső világítás

Ez esetben szeizmikus mozgást érzékel a rendszer. Lépcső használata során a lépéskor keletkezett apró rezgések aktiválják a kapcsolót és a világítást.


A Csiha Kft. fejlesztései érdekességként szolgálhatnak mind a végfelhasználók, mind a bútorgyártók számára. A Material Button honlapján még több információt kapunk a termékről.

Népszerű