Főoldal Bútor Bárszékek Dániából

Bárszékek Dániából

szerző Csonka Imre

Említettük már korábban néhányszor, hogy széket tervezni maga az építészet a bútortervezés műfaján belül.

Akkor bárszéket tervezni az magasépítészet? (Azt hiszem, ezt hagyom…)

A dán design és bútortervezés sajátos szín és formavilága volumenében talán nem, de karakterében mindenképpen meghatározó az európai bútorgyártás terén. Nem csupán Hans J. Wegner mesterre gondolunk, aki ikonikus alakja ennek a műfajnak, hanem egyáltalán a tervező- és designer képzésre, a képviselt formavilágra és a fa, mint alapanyag kulturált használatára is.

Bútoraikban van valami dános. Na de ezen nincs mit csodálkozni, hiszen dánok. Az inspiratív közeg erejét jól mutatja, hogy minden erőlködés nélkül sikerült 10 jól szituált bárszéket összeszednünk fiatal Dán designerek munkáiból.

Anyaghasználat terén a fa, rétegelt lemez, acél és polipropilén jelenik meg. Az idompréselt rétegelt lemezek változatos alkalmazása, finom megoldásaik megérnek pár percet, kedves olvasó!

1. a HAY által jegyzett darab szárny-szerű ülőfelülettel mindjárt egy szép példája az idompréselt elemek alkalmazásának.

HAY bár szék

2. David Geckeler munkája a NERD bárszék. A fiatalember Koppenhágai tanulmányai mellett Berlinben is ipari formatervezést tanult. Sokszor fogom mondani, de ez van, szóval itt is idompréselt elemekből alakították ki az ülőfelületet és a háttámlát is. Az áttört, egymásba csúsztatott elemek szépek.
Nerd bárszék

3. A Norm Architects munkája a DRAFT sorozat. Tradicionális anyagok, fa és acél.Draft bárszék

4. Simon Legald munkája nagyon trendi cucc. Az ülőfelület idompréselt polipropilén. A forma kialakításával mindjárt a csomópont kérdést is megoldották, valószínű a szék szétszedése sem jelent különösebb gondot.

Form bárszék Form bárszék

5. Hee Welling, illetve az általa jegyzett stúdió munkája szintén az előbb említett anyagokra épül. Az ülőfelület egy jó formájú traktorülésre emlékeztet minket, de anyaghasználata és a felület igazán finom munkát sejtet.

A-stool bárszék

6. Toke Lauridsen dán designer igazi csemegével szolgál. Légies szerkezet, tetején egy férfias anyag, a marhabőr feszít. Meglehetősen markáns és robusztus kiszerelésben. A bútordarab egyébként létezik tölgy ülőfelülettel is.

Adam bárszék Adam bárszék

7. Space Copenhagen studió munkája már egy kifinomultabb megközelítés. Szintén tölgy és bőr a meghatározó textúra. Mig a többi darab 300-500 dollár között mozog, ezért már közel 1000 dollárt kell fizetni a halpiacon.

Spine bárszék

8. A CH65-ös modell egy igazi klasszikus darab. A már korábban említett Hans Wegner és Carl Hansen által jegyzett bárszék egy igazi csemege lehet a gyűjtőknek.

CH56 bárszék

9. A Gubi stúdió munkája igazán szépen mutatja a háromdimenziós hajlítás nyújtotta lehetőségeket.

Gubi 3fa bárszék

Gubi Chair by Komplot Design

This is “Gubi Chair by Komplot Design” by gubidesign on Vimeo, the home for high quality videos and the people who love them.

10. Hasonló jókat tudunk elmondani a szintén világklasszisnak számitó Arne Jakobsen (1902-1971) munkájáról. Szép króm felületek, elegáns, háromdimenziós fa ülőfelülettel.

Series 7 bárszék

Fotók: remodelista.com

Népszerű