Főoldal Alapanyag Újgenerációs laminált padlók a JAF Holz-tól

Újgenerációs laminált padlók a JAF Holz-tól

szerző robinwood

A laminált padlók piacon betöltött szerepe alaposan átrendeződött az elmúlt időszakban. A termék lehetőségeiről, az új piaci szereplőkről és az újgenerációs laminált padlókról beszélgettünk Szabó Gáborral, a JAF Holz padlóburkolatokért felelős szakértőjével.

Jafholz laminált padló

 

A termékkínálatot végignézve, illetve egy kicsit tanulmányozva a műszaki paramétereket, azt hiszem kijelenthetjük, hogy ez a laminált padló már nem az a laminált padló.
Több évtizede valóban egy olcsó és hiánypótló termékként kerültek a piacra azok a laminált felületű padló burkoló termékek, amiket elsősorban az alacsony ár és a rapszodikus minőség jellemzett. Sajnos nagyon sok embernek ma is ez a termék jut az eszébe, amikor laminált padlóról beszélünk. Nekünk értékesítés szempontjából ez komoly fejtörést okoz, ugyanis időközben óriási fejlődésen ment keresztül ez a termék típus.

Ez a fejlődés design vagy műszaki paraméterekben mutat újdonságokat?
Mindkettő. Először is maga a textúra- és színválaszték fejlődött hatalmasat, kínálatban és minőségben egyaránt.

Avatatlan szem gyakorlatilag nem tudja megkülönböztetni a természetes anyagok felületétől a magas minőségű laminált felületeket.

A lerakás módja, az úgynevezett klikkes rendszer gyakorlatilag minden termék jellemzője már. Ez nemcsak azt jelenti, hogy kiváló az illesztés minősége, hanem azt is, hogy egyszerűen

bárki számára lerakható rendszereket fejlesztünk.

Ez értékesítési szempontból az egyik legfontosabb érv.

Korábban a felületi keménység és a vízzel szembeni ellenálló képesség volt a nagy hiányossága a termékeknek. Ezen a téren mi változott az elmúlt időszakban?
Gyakorlatilag minden. Több felületi keménységi fokozattal kerülnek forgalomba a termékek, nyilván ez az árban is megmutatkozik. Természetesen, ha valaki a hálószobába akar padlót, ahol kevésbé terheli a felületet, oda felesleges a legkeményebb anyagokból választani. Egy iroda vagy közületi projektnél pedig célszerű a legkeményebbet. Visszatérve a kérdésre ez már egyáltalán nem probléma. Hasonlóan a vízzel szembeni ellenállóképesség sem. Korábban a nútok jelentették a kritikus felületet, de a gyártók már ezt is kiküszöbölték.

A piaci pozíciók nemcsak a termékfejlesztéstől, hanem a versenytársak jelenlététől is függenek. Hogy látjátok ma a laminált padlók helyzetét?
Érdekesen alakul a piac. Míg korábban a szalagparkettával, vagy ami még ennél is rosszabb, mondjuk a svéd padlóval hasonlították össze a terméket, addig ma a piacon viszonylag új szereplő lett a versenytárs: a vinyl padló.

Nyilván tömörfa vagy rétegelt fa szerkezetű padlóburkoló termékekkel összehasonlítani a laminált anyagokat kicsit esetlen dolog, de akkor ezt nyújtotta a piac. Ma, amikor a vinyl előretörése nagyon lendületes, szerintem szintén nem szerencsés a párhuzam, de ezzel kell együtt élnünk. A magas ár és a rendkívül magas környezeti terhelés rontja a piaci pozícióit ugyanakkor a vinyl termékek gyártóinak ott van a kezében az egyszerű használat és a vízzel szembeni ellenállóképesség.

Erre egyébként jól reagáltak a gyártók és elkezdték fejleszteni azokat laminált padló termékeket, amelyek alkalmasak alternatívának! (Rooms, Herringbone, Aqua Pro, Floorgranic)

Ugyanakkor van egy nagyon hangsúlyos és egyre inkább erősödő érv, ez pedig a környezetvédelem. Nem beszélve a körülöttünk kialakult energia és kőolaj válságról. A vinyl burkolatok újrahasznosítása nem megoldott, műszaki tudása pedig már nem jelent verseny előnyt.

Mint a belsőépítészet többi területén, itt is vannak trendek, divatok. Ezzel kapcsolatban hol tart most a piac?
Színek, anyagstruktúrák terén ezt a szektor is együtt mozog az általános divattal. A tölgy változatlanul uralkodó. Natúr, rusztikus és számos effekttel variált kivitelben. A másik klasszikus fa utánzat a kőris. Emellett természetesen itt is megjelentek a loft stílushoz szépen illeszthető kő és beton textúrák

Talán egy kicsit jobban tapintható a kínálat, ha konkrét példát is mondok.

A ROOMS kollekció 24 szín, ebből idén 23 új!

Három kategória, ami egyben három stílust is jelent: penthouse, loft és suite.

  • Nedvességálló termékek,
  • irodai, közületi felhasználásra,
  • a legmagasabb kopásállósággal, AC5 kategóriában.

Nem mellesleg kiváló áron. Azt csak zárójelben jegyzem meg, hogy kizárólag a JAF Holz kínálatában elérhető Magyarországon.


Konkrétan minden kirendeltségen megvásárolható, és a webshopunkon is fent vannak ezek a termékek.

Összességében azt gondolom, hogy önálló termékkategóriaként kell kezelni a laminált burkolatokat, nem pedig egy identitását kereső alapanyagként. Nem szerencsés, bár sok szempontból elkerülhetetlen a direkt párhuzam más anyagokkal. Esztétikai és műszaki szempontból szinte minden kihívásnak megfelelő környezettudatos belsőépítészeti termék, óriási szín és struktúra kínálattal.

Népszerű