Főoldal Alapanyag JAF Holz: egy bútorgyártó kereskedő

JAF Holz: egy bútorgyártó kereskedő

szerző robinwood

Egy korábbi cikkünkben Borsits Andrással a JAF Holz megmunkálásért felelős szakértőjével készítettünk interjút. A tervek és víziók bemutatása után, most a divízió tevékenységét, a szolgáltatásokat és a portfólióban rejlő lehetőségeket egy másik oldalról, a vevők szemszögéből is szeretnénk megmutatni. A cél egyértelmű és nyilvánvaló: látni és láttatni, hogy valóban életszerű-e az a nagyívű projekt, amibe a JAF Holz Ungarn évek óta hatalmas energiát tesz.

A célcsoport gerincét a kkv szektor adja, de az egyszemélyes műhelyek vagy éppen a nagyobb bútorgyártók számára is releváns az egyre finomabbra hangolt szolgáltatás. Amennyiben egy kicsit messzebbről szemléljük a szektor helyzetét, jól láthatóak azok a neuralgikus pontok, amik fejtörést okoznak a cégeknek.

Gyors és relatíve pontos árajánlat készítés, hatékony gyártáselőkészítés, konfekcionálás, magas minőségű élzárás és korpusz előkészítés.

A fent felsoroltak minden pontjára kielégítő választ ad a JAF Holz programja.

A megrendelő árat akar,akkor is, ha nem tudja pontosan mit is szeretne. Egy lakás bútorozásánál vagy akár egy konyha beárazásánál is számtalan komponens adódik össze. Az árazás tehát összetett és alapos körültekintést igénylő feladat. Amennyiben uniformizált elemeket tudunk használni és egy szoftver segíti a kiírás elkészítését, majd automatikusan generál és lefuttat egy kalkulációt, akkor rengeteg időt tudunk spórolni. Arról nem beszélve, hogy minimalizáljuk a hiba lehetőséget.

A JAF Holz tervező szoftvere jelenleg több mint 100 standard korpuszt és bútorelemet kínál fel.

Nyilván akad olyan feladat, amire nem kapunk alternatívát, de egy kis kreativitással ezek is megoldhatók. Tehát a gyors kalkuláció készítés és gyártás előkészítés adott.

A konfekcionálás, a szabászati munkák elvégzése idő- és térigényes, nem mellesleg komoly logisztikai feladat. Mennyivel egyszerűbb a kész korpusz elemekkel dolgozni, mint balambérkodni hatalmas lapokkal! A beruházás igényről nem is beszélve, de talán mindennél többet nyom a latban a munkaerő igénye ezeknek a munkafázisoknak. Jelenlegi gazdasági körülmények között, a munkáltatói terhek mellett a gépberuházás, a folyamatos szerszám igény mind-mind a munkáltatót terheli. Nem csoda tehát, hogy egyre többen keresik az alternatív megoldást.

Három bútoripari vállalkozás vezetőjét kérdeztük meg a szolgáltatásokkal kapcsolatban. Arra voltunk kíváncsiak, hogy a napi munka során milyen kézzel fogható előnyökkel jár a kooperáció, na és persze arra is, hogy hol lehet még tökéletesíteni az együttműködést.

Good Wood Master Kft. – Füle Ferenc

Alapvetően konyhákkal foglalkozunk, így elsősorban a korpuszok tervezése és gyártása terén hagyatkozunk a JAF Holz tudására és gyártói hátterére. Jellemzően laminált felületekkel dolgozunk, de előfordul, hogy furnérozott elemekkel is kérünk tőlük korpuszokat. A frontok terén már több alvállalkozó is segíti a munkánkat, de ha találok megfelelőt a programban, akkor házon belül, mármint a JAF Holz-cal oldjuk meg ezt a feladatot is.

1. kép – Tervező: Füle Ferenc; Fotó: Füle Ferenc; 2. kép – Tervező Járai-Szeglet Orsolya; Fotó: Füle Ferenc; 3. kép – Tervező: Járai-Szeglet Orsolya; Fotó: Füle Ferenc

Nagyon elégedettek vagyunk a szolgáltatással, minden esetben időben és pontosan érkeznek a korpuszok. Az élzárás mindig tökéletes. Azon kevés cégek közé tartozunk, akikkel a JAF Holz már a tesztelési időszakban is együtt dolgozott. Így végig követtük a rendszer felépítését és a folyamatos fejlesztéseket.

Az egyszerűen elsajátítható tervezői felület, számtalan olyan szolgáltatást, automatikus kalkulációt tartalmaz, ami rendkívüli módon könnyíti az asztalosok munkáját. Például a fiók kávák méretezése, vasalat kalkuláció.

Nyilván a teljesen egyedi kialakítások során szükséges a kreativitás, de a JAF Holz-os kollégák mindig rendkívül segítőkészek és konstruktívak. Ugyanakkor, hiába a magas szintű gépesítés, azt is látjuk mikor van új ember egy munkafázis mögött. A tapasztalat és a szaktudás továbbra is nélkülözhetetlen.

Wood Company Kft.- Dudás Zoltán

Egy fős cégként azt tudom mondani, hogy új perspektívát adott a vállalkozásnak a JAF Holz szolgáltatása. Olyan projekteket tudok sikeresen menedzselni, amit alapvetően 2-4 fős vállalkozások visznek.

Tervező: Dudás Zoltán; Fotó: Dudás Zoltán

Az igazsághoz hozzá tartozik, hogy korábban a cég munkatársaként volt szerencsém részt venni a fejlesztésben. Így pontosan tudom, milyen előnyökkel jár a program. Másfél éve használom ezeket a szolgáltatásokat teljes megelégedéssel.

Az élzárás profi, a furatok a helyükön vannak, a szabászat pontos.

Elegendő egy kis alapterületű műhely, nem kell nagy és nehéz lapokat mozgatnom, megjegyzem egyedül talán nem is tudnám, nem utolsó sorban sokkal rövidebb határidőkkel vállalom konyhák, beépített bútorok kivitelezését, mint azt korábban tettem.

Zengő Bútor Kft. – Farkas Zoltán

Meghatározóan komplett lakások kivitelezésével foglalkozunk, illetve ezek bútorozásával. Tervezés, gyártáselőkészítés után tulajdonképpen a JAF Holz korpuszelem gyártása következik a „technológiai sorban”. A tervezési peremfeltételeinket gyakorlatilag hozzá igazítottuk az ő tervezői programjukhoz.

Az első közös munkánk alkalmával bebizonyosodott, hogy hosszú távon akár 2-3 ember munkáját is ki tudjuk váltani, ha a JAF Holz gyártói hátterére hagyatkozunk.

Arról nem is beszélve, hogy rendkívüli módon gyorsítja a folyamatokat. Az árajánlat adástól kezdve egészen a beépítésig. Nekünk, egy ilyen kis cégnek ez iszonyú piaci előnyt jelent. Nem beszélve a konstans minőségről.

Elsősorban laminált felületű korpuszok gyártásában kooperálunk, de a frontok esetén is dolgozunk együtt. Amennyiben festett front kerül a bútorokra, akkor MDF panelekből leszabva megérkezik az anyag, majd mi felületkezeljük. Nyilván tömörfa és furnérozott frontok a műhelyben készülnek.

Tervező Furtenbach Adrienn; Fotó: Szén Molnár Tamá

Tervező: Csipler Vanda; Fotó: Szén Molnár Tamás
Tervező Furtenbach Adrienn; Fotó: Szén Molnár Tamás

Már két éve jelezték felénk ezeket a fejlesztéseket, de megmondom őszintén nem igazán bíztunk benne. Aztán volt egy munkánk, ahol az ügyfél olyan határidőt adott, amit nem tudtunk volna teljesíteni, ha nem kooperálunk a JAF Holz-cal. Mondhatni a kényszer vitt rá minket az együttműködésre, de nagyon hálás vagyok a sorsnak, hogy így alakult.

Kiváló géppark és konstruktív kollégák vannak a segítségünkre. Nem utolsó sorban nem nekünk kell a munkáltatói anomáliákkal foglalkozni…

Összességében nagyon elégedettek vagyunk ezzel a szolgáltatással, ugyanakkor azt is el kell mondanom, hogy a tervezői szoftver hordoz néhány olyan sajátosságot, amit szokni kell, de lehet vele együtt élni.

Népszerű