Főoldal Alapanyag STEICO: környezetbarát farostszigetelésben világelső

STEICO: környezetbarát farostszigetelésben világelső

szerző robinwood

A STEICO sikertörténete 1986-ban kezdődött a Steinmann & Co. megalapításával. Az évek során egy kis faanyag importőrből olyan vállalat csoporttá fejlődött, amely ma a világ vezetője a faalapú szigetelő anyagok és modern faépítészeti termékek gyártásában és értékesítésében.

A STEICO SE központja München mellett található. Az épület egyben a vállalat termékeit teljes mértékben szemléltető referencia projekt is. A müncheni bázisról irányítják az értékesítés, a marketing, a műszaki kutatás és a fejlesztési munka minden aspektusát. A gyártás két lengyelországi és egy franciaországi üzemben folyik.

Steico Feldkirchen

A STEICO csoport a környezetbarát faanyagszigetelő anyagairól vált világszerte ismertté

Mára – köszönhetően az elmúlt évek nagyszabású fejlesztéseinek – óriási értékesítési növekedés és portfólió bővítés történt a faalapú építőipari termékek területén.

A termékpaletta messze túlmutat a faalapú szigetelőanyag gyártáson

A speciális, nagy sűrűségű, saját gyártású farostlemezből készült gerendák, egyedi ‘I’ tartók, LVL termékek és számos olyan termék szerepel már a kínálatban, amely az innovatív faépítészetet támogatja.

Ma a Steico gyakorlatilag a faltól a födémen át egészen a tetőig kínál átgondolt és környezettudatos komplex megoldást.

Ezeknek a termékeknek a Steico nemcsak fejlesztője, hanem egyben a gyártója is úgy, hogy saját erőforrásait és gyártókapacitását használja. Hatékony, kiszámítható és ellenőrzött gyártói hátteret adva termékeinek.

Steico

Minden STEICO terméket modern létesítményekben gyártanak, fejlett technológiák és több évtizedes know-how felhasználásával, új lehetőségeket kínálva az innovatív, környezetbarát és gazdaságos építőanyagok gyártásában.
A STEICO által gyártott összes termék az FSC vagy a PEFC zászlaja alatt tanúsított, teljes felügyeleti lánccal, amely garantálja a környezetbarát és ökológiai termékek előállítása iránti elkötelezettséget.

A STEICO termékei megfelelnek az összes vonatkozó európai szabvány és építési előírás követelményeinek, amelyek egy része a tekintélyes IBR (Institut für Baubiologie) védjegyet viseli. Független, harmadik fél által végzett vizsgálatok biztosítják, hogy a termékek szigorúan megfeleljenek a vonatkozó építési előírásoknak. Minden gyár az ISO 9001:2008 szabvány szerinti tanúsított minőségirányítási rendszer szerint működik, amely biztosítja a termékek egyenletesen magas minőségét a gyártás során.

Több mint három évtizede, amikor a cég faalapú szigetelőanyagok fejlesztésébe kezdett, az iparág számára teljesen új volt az a fajta innovatív és egyben őszintén ökologikus hozzáállás, amit mutattak.

Ma már egyértelmű, hogy sikerük egyik pillére az, hogy nem pusztán gazdasági megfontolás állt a fejlesztések mögött. Nem egyszerűen szigetelőanyagokat szerettek volna gyártani, hanem olyan termékeket, amelyek a ház és a benne élők komfort érzetét hiánytalanul kiszolgálja.

A Steico számára a kiváló hőszigetelés, a környezetbarát gyártástechnológia, valamint a modern faépítészetet fenntartható módon kiszolgáló innovatív megoldások egyenértékű szempontok.

A faépítészet számukra küldetés. Az ökologikus szigetelőanyagokkal szemben támasztott elvárásaik nem merülnek ki abban, hogy a termék “hőszigetel”. Egy polisztirol hab alapú szigetelőanyag is teljesíti ezt az elvárást. A Steico termékek a tökéletes komfort érzést adják. Ehhez szükséges, hogy a pára és nedvesség egyensúly fenntartását is segítsék, úgy, hogy az épület “szabadon lélegzik”. Ezt a szintetikus szigetelőanyagok nem tudják teljesíteni.

A természetes fa alapú szigetelés magas páratartalom kialakulása során (mint például főzés vagy zuhanyzás) páraszabályozó képességének köszönhetően nem zárja le a pára útját, a nedves levegő szabadon távozik.

A Steico termékek használatával elkerülhető a falak és a födém penészedése, hőhidak képződése, gombásodást okozó páralecsapódás.

A tökéletes hőszigetelő anyag nemcsak a hőszigetelésben, hanem a hőtárolásban is jeleskedik. A Steico farost hőszigetelések nagy sűrűségű termékek, óriási hőtárolási kapacitással. Ennek köszönhetően a téli hidegben és a meleg nyári napokon is tökéletes védelmet jelentenek otthonunknak. Nem beszélve arról, hogy ez energia- és költséghatékony megoldás is egyben, hiszen az épület hűtésére, fűtésére sokkal kevesebb energiát kell felhasználnunk (λ 0,036-0,042 [W / ( m * K ).

Termékeik nem pusztán jók, hanem az egész életciklusukat tekintve, beleértve a gyártási folyamatot is, környezettudatos megoldást kínálnak a felhasználóknak.

Idehaza elsősorban a fal- és födémszigetelő anyagairól ismert a gyártó

A JAFHolz kínálatában a termékpaletta számos eleme raktárról azonnal elérhető. Emellett természetesen rendelést követően a gyártó összes termékét szállítja a kereskedőlánc.

A faépítészetben, valamint a hagyományos építészetben a leginkább használt Steico termékek a Steicoflex és a Steicoprotect.

Na de miért is érdemes természetes farost szigeteléseket használni? Amikor azt mondjuk, hogy faház, tényleg ugyanarra gondolunk mindannyian? Egy manapság faháznak nevezett könnyűszerkezetes épületben vajon mennyi fa lehet?

Amennyiben a piacon hagyományosan jelenlévő anyagokat használjuk, átlagosan 10% alatti a fa részaránya a szerkezetben!
A tradicionális faház ma már alig létezik, ilyenek voltak a régi rönkházak, valamint a tömör gerendaházak. Ezeknél az épületeknél a fa kiemelkedő hőkapacitását és viszonylag magas tömegét használták ki, gondoljunk csak bele a komoly rönkátmérőbe, ami az építőanyagként szolgált.

Ezen épületek pozitív épületfizikai tulajdonságait a Steico tömör farost szigetelőrendszerek alkalmazásával is elérhetjük, de nem feltétlenül kell a hagyományos kinézethez ragaszkodni, gyakorlatilag a mai értelemben vett modern épületformák sem jelentenek akadályt.

A mai modern faházak már alacsony hővezetési tényezővel kell, hogy rendelkezzenek (λ: 0,036 – 0,048 W/(m*K), viszont a fa, mint építőanyag továbbra is kiemelkedő hőkapcitással (hagyományos szigetelőanyagokhoz képest majdnem háromszoros) és sűrűséggel bír.

Steicoflex: tetőtér beépítés esetén szarufa közé rakható szigetelőanyag, valamint könnyűszerkezetes házak falszerkezetében is alkalmazható. A piacon lévő szálas szigetelő anyagok természetes alternatívája, kizárólag tűlevelű fák rostjaiból készül, így akár újra is hasznosítható. Beépítés során nem szükséges védőfelszerelés, nincs viszketés, bőrirritáció, ahogy az egyéb szálas szigetelő anyagoknál tapasztaltuk.
Steico-flex
Az alacsony hővezető képesség nagyobb szigetelési hatékonyságot jelent. A Steicoflex 0,36 hővezetési tényezője λD 0,036 [W / (m * K)] a természetes szigetelőanyagok között a legalacsonyabb. Nemcsak alacsony hővezetési tényezővel, de viszonylag magas sűrűséggel (60kg/m3), valamint kiemelkedő hőkapacitással(2100 J/kg·K) bír.Mint minden Steico szigetelő anyag, a Steicoflex páradiffúzió szempontjából nyitott szerkezet. A nagyon jó párakezelésnek köszönhetően a szerkezetbe jutó páratartalom, nedvesség el is tud távozni onnan. Nagyon fontos a megfelelő rétegrend kialakítása, a lakótér felől mindenképpen párazáró réteget kell használni, de emellett biztosítani kell a másik oldalon a pára eltávozását a szerkezetből. Ezzel hosszú távon megfelelően megóvható a szerkezet. Nagyon jó zajcsillapítás érhető el a Steicoflex alkalmazásával. A kiemelkedő hővezetési tényezőnek köszönhetően a megszokottnál vékonyabb szigetelés, ezáltal kisebb szerkezetvastagság alkalmazása szükséges.
A termék elérhető tábla formátumban (1220x575mm, 30-40mm vastagságig).
Steicoprotect dry: sokoldalúan használható, vakolható homlokzatszigetelés természetes farostokból. Ahogy az összes Steico termék, a Protect dry alapanyaga is természetesen fenntartható, tanúsított erdőgazdálkodásból származik.

Nagyon jól kombinálható befújható szigetelésekkel (Steicizell ill. Steicofloc), elsősorban vázszerkezetes épületek esetében a kiváló, környezetbarát megoldás.
A Steicoprotect táblák víztaszítók, így az építkezés során nem kell tartani az átázástól, nem tesz kárt a szerkezetben még vakolás előtt. A nyitott páradiffúzió ugyanúgy jellemző a Steocoprotect szigetelőtáblákra, ahogy a többi Steico termékre is, azaz a szerkezetben esetlegesen megjelenő nedvesség el tud távozni a kültér felé. Nyilván ennek akkor van értelme, ha a kiválasztott vakolatrendszer is páraáteresztő!
A Steicoprotect dry szigetelőanyag úgynevezett száraz eljárással készül, nagy sűrűségének köszönhetően kiemelkedő hőtároló képességgel bír, emiatt a nyári forróság alig jut be a lakótérbe. Ez nagyon fontos, a szigetelőanyagok kiválasztása során. Sajnos nem szokták fontos szempontnak tekinteni a szigetelőanyag a hőtároló kapacitását, pedig nem is gondolnánk, hogy ez mennyire fontos.

Népszerű