Főoldal Friss Ajtó, ablak kicsit máshogy…

Ajtó, ablak kicsit máshogy…

szerző Csonka Imre

Ez a kéthajós amerikai ház rengeteg olyan megoldást tartalmaz, amin ellamentálhatnánk órákig. Acél, beton és üveg használata, gyönyörű transzparens terek jellemzik a közel 600 m2-es épületet.
Nekem személy szerint too much, de hát ez amerika.

Amiért mégis ide kívánkozik a robinwood “hasábjaira”, az most nem is annyira a ház maga, hanem az Olson Kundig stúdió ablak, üvegfal megoldásai és ajtói. A tervező csapaton belül egyébként a 61 éves Tom Kundig felel a nyers és rusztikus felületekért és a monumentális mozgó elemek tervezéséért.

Elvünk, hogy az épület hídként szolgáljon a belső tér, a természet és a kultúra között. Valamint az, hogy a környezet inspiratív hatása semmi mással nem pótolható az emberek életében. Tehát engedjünk be belőle minél többet.

Épületeik szerte a világban megtalálhatóak. A családi otthonok mellett kis művészlakások éppúgy szerepelnek referenciáik között, mint nagy galériák. A kilátás minden esetben kecsegtető…

Az igazi “hűha érzés” akkor ért el, amikor az óriási üveg felületek mozgatásához értem. Lenyűgöző, ahogyan a kérdést megközelítik. Igazi indusztrialis szemlélet, férfias megoldások, vas a vason.

Térplasztika szintjére emelik a funkcionalitást. Hatalmas felületeket mozgatnak játszi könnyedséggel. Nem utolsó sorban nagy biztonsággal. Mérnöki megoldásaik semmi mással nem összehasonlítható módon kezelik a nyílászáró kérdést. Olyan karakteres elemmé válnak a mozgó felületek, amelyek az egész tér atmoszféráját meghatározzák. A mozgatást végző fogaskerekek, fogaslécek és áttételek a ház díszét jelentik

Épületeikben persze a sok acél, üveg és beton ellensúlyozására mindig ott vannak a finom fa felületek.

Forrás: dezeen.com

Népszerű