Főoldal Gazdaság Fűtéskorszerűsítésre, hőszigetelésre és nyílászáró korszerűsítésre is lehet igényelni pályázati forrásokat

Fűtéskorszerűsítésre, hőszigetelésre és nyílászáró korszerűsítésre is lehet igényelni pályázati forrásokat

szerző robinwood

A pályázatok benyújtásához több csatolandó dokumentum mellett a

leglényegesebb az energetikai tanúsítvány.

Azzal, hogy már a pályázatok megnyitása előtt megcsináltatjuk az energetikai számításokat, sok időt spórolhatunk meg. A lakosság számára készített tanúsítványok ára 10 és 30 ezer forint között mozog, míg a vállalatok számára ettől jóval drágább árakat adhatnak a szolgáltatók.

Mi az energiatanúsítvány?
Az energiatanúsítvány egy független szakértő által készített műszaki dokumentum. Az épület vagy lakás energiafogyasztásáról tájékoztat, vagyis – leegyszerűsítve – megmutatja, mennyit kell majd fűtenünk az adott lakásban. Emellett javaslatot tesz az energiamegtakarítás lehetőségeire.

Azért tartjuk fontosnak tájékoztatni erről a robinwood olvasóit,

mert nemcsak fűtéskorszerűsítésre és hőszigetelésre, hanem nyílászáró korszerűsítésre is lehet igényelni a pályázati forrásokat.

Tehát, ha valaki igényes és a mai kor elvárásainak megfelelő fa ablakokra szeretné cserélni lakása vagy háza ablakait, neki is rendelkeznie kell egy ilyen energiatanúsítvánnyal a sikeres pályázáshoz.

Magyarország 2016. január 1-től hatályba léptette a közel nulla energiaigényű épületekre vonatkozó követelményeket, ami a gyakorlatban azzal jár, hogy jelentős mértékben szigorodnak a követelményértékek. A besorolások jelölése is változott, az eddig használt nagy nyomtatott betűket most már duplázva írjuk. A skálán a legjobb besorolás az “AA++”, a legrosszabb pedig a “JJ” kategória.

Energetikai tanúsítvány

Így néz ki egy energetikai tanúsítvány

Rengeteg a rossz besorolású lakás

2016-ban 140 ezer lakóingatlanra készült energetikai tanúsítvány és a Lechner Tudásközpont adatai szerint ebből több mint 80% a DD-s, vagy annál rosszabb besorolást kapott. A legrosszabb, JJ-s kategóriába a lakások közel 6%-a tartozott. Budapesten az országos átlagnál magasabb, közel 24 százalékos a korszerűnek mondható (CC-s) vagy annál is jobb lakóingatlanok aránya, ugyanakkor a korszerűnél jobb – BB-s vagy AA-s – tanúsítványú ingatlanok száma a fővárosban is elenyésző.

A Lechner Tudásközpont egyébként felületet biztosít az energiatanúsítványok feltöltésére, és a feltöltött tanúsítványok nyilvántartását is üzemelteti, de nem készít ilyen tanúsítványokat. A tudásközpont által üzemeltetett honlapon településnevet és helyrajzi számot beírva, ügyfélkapus regisztrációval bárki megnézheti, hogy egy adott ingatlanra készült-e már energiatanúsítvány és ha igen, annak milyen a besorolása. A rendszer az adott ingatlanhoz legutóbb feltöltött energiatanúsítványt mutatja.

Az energiai tanúsítvány elkészítésének árai

Az energiai tanúsítvány elkészítésének árai. Forrás: portfolio.hu

Forrás: portfolio.hu

Népszerű